İzmir Tasarımları Araştırma Ofisi

İzmir Vakfı, şehrimizin 8 bin 500 yıllık insanlık tarihinin ve bundan da eski olan doğasının izlerini sürerek İzmir’in tasarım geleneklerini çözümlemek ve günümüz tasarım dilini ortaya çıkarmak amacıyla İzmir Tasarımları Araştırma Ofisi’ni kurdu. Şehrin kadim kültüründen beslenen İzmir Tasarımları Araştırma Ofisi, geçmişten günümüze kalan şehrin dokularını meydana çıkararak bir şehir kimliği tasarlamak, kentin tasarım kültürüne destek vermek, yaratıcı endüstrilerin gelişmesini sağlamak ve nihai hedefte belki bir gün İzmir’in tasarım üslubunu yaratmak için çalışıyor. Küresel anlamda disiplinlerarası diyalog yaratmaya açık bir anlayışla ilerleyen tasarım ofisi grafik tasarımcılar, mimarlar, geleneksel sanatçıların yanı sıra iletişimciler, halk bilimciler, sosyologlar, sanat tarihçileri, arkeologlar ile sürekli işbirliği halinde çalışıyor. Üretim alanları vakfın üyeleriyle birlikte ortak akıl ve ortak ihtiyaçlar doğrultusunda belirleniyor.

İzmir’in Markalaşma Çalışması

Tasarım ofisinin şu anda üzerinde çalıştığı en önemli proje İzmir’in yurtiçi ve yurtdışı tanıtımında kullanılmak üzere ürettiği İzmir’in markalaşma çalışması. İzmir Branding’i adı verilen bu proje oldukça geniş kapsamlı ve çok katmanlı olarak yürütülüyor. Fakat aslında çalışmayı mühim ve anlamlı kılan beslendiği iki önemli kaynak. İlki İzmir’deki tarihsel doku ve bu dokuda gördüğümüz iki boyutlu yüzey düzenlemeleri yani Anadolu’nun bize hediye ettiği tasarım ürünleri. İkincisi ise günümüzdeki tasarım ihtiyaçları, İzmir’in görsel kimliğini oluşturan ya da oluşturacak olan parçaların ne olacağı sorusu.

Şehrin markalaşma çalışması ile İzmir’e görsel iletişim tasarımı anlamında yepyeni bir bakış açısı ve uygulamada kolaylık sağlayan uzun vadeli çözümler bulmak hedefleniyor. Bu bağlamda İzmir tarihindeki medeniyetlerin bize mirası olan iki boyutlu yüzey düzenlemeleri (duvar süslemeleri, yer mozaikleri vb.) hem biçimsel hem de anlam bakımından araştırılıyor. İzmir’de bulunan antik kentler başta olmak üzere tarihi sokaklar, İzmir’le özdeşleşen mekânların tamamı gezilip fotoğraflanıyor. Konusunda uzman araştırmacılar ve akademisyenlerle ortaklaşa hareket edilerek bu fotoğraflardan bir havuz oluşturuluyor. Bunun yanı sıra İzmir’e dair kaynaklardan desen taramaları yapılıp bu havuza dahil ediliyor. Daha sonra günümüz grafik tasarım disiplininin kullanım alanlarına uygun, vektörel (sayısal) hale getirilip çiziliyor. Tüm bu desenler çok kısa bir süre sonra İzmir’in farklı alanlarında uygulanmaya başlanacak.