BİZİ TAKİP EDİN
facebook instagram youtube Twitter
TR EN

Deniz Kenti İzmir

14.05.2020
Paylaş

Büyük Kanal Projesi’nin ardından çalışmalarını aralıksız sürdüren Büyükşehir Belediyesi, şimdi de Körfez’e ulaşan kirliliği engellemek için kent tarihinin en önemli altyapı projelerinden birine imza atmaya hazırlanıyor. İZSU Genel Müdür Yardımcısı Onur Demirci ile bu dev projenin ayrıntılarını anlatıyor. 

İzmir’de “Yüzülebilir Körfez” hedefiyle büyük bir altyapı projesi başlıyor. Projenin Körfez açısından önemini anlatır mısınız?

“Yüzülebilir Körfez” için öncelikle Körfez’e ulaşan kirliliğin önüne geçmemiz gerekiyor. Yağmur yağmadığı sürece Körfez’e bir damla dahi atıksu gitmiyor. Ancak İç Körfez için konuşursak, şiddetli yağmurlarda birleşik sistem olan kanalizasyonların ve derelerin taşması sonucu Körfez’e kirli sular ulaşıyor. İç Körfez’de 33 adet dere çıkışımız var. Bu 33 derenin 138 adet de yan kolu bulunuyor. Yağışlarda bu derelerin tamamı Körfez’e aktığı için istenmeyen bir tablo oluşabiliyor. Hazırladığımız projeyle İzmir’in nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu merkez ilçelerinde birleşik sistem olarak inşa edilmiş atık su ile yağmur suyu sistemi ayrıştırılacak. Böylece şiddetli yağışların görüldüğü dönemlerde sistem kapasitesini aşan suların kanallardan taşarak derelere ve İzmir Körfezi’ne ulaşması önlenecek. 

Ayrıştırma projesi merkez ilçelerin tamamında mı uygulanacak?

Toplam 650 kilometre yağmur suyu hattımız var. Bu da ayrıştırma yapılacak alanın yaklaşık yüzde 15-20’sine denk geliyor. Bir yere yağmur suyu hattı yaptığınız zaman zaten ayrıştırmayı tamamlamış oluyorsunuz. Merkez ilçelerde geri kalan kanalizasyon hatlarının yüzde 80’i ise birleşik sistem. Körfez’e giden atıkların önünü kesmek istiyorsak birleşik sistem çalışan kanalizasyon hatlarının tamamını ayrıştırmamız gerekiyor. 

Ancak hat kilometresine baktığınızda, tüm sistemin ayrıştırılması için yaklaşık 7-8 yıl gibi bir süre gerekiyor. Bu nedenle 2016 yılının Eylül ayında başlanan Mart ayı sonunda tamamlayacağımız, yani üç yıllık emeğin karşılığı master planda önceliklerimizi belirledik. Bu plan, 2050 yılına kadar İzmir’in altyapısının nasıl şekilleneceğini ortaya koyuyor. Bu plan ile taşkın riskinin en yüksek olduğu, dolayısıyla Körfez’e en çok kirlilik ulaştıran noktaları belirledik. 373 kilometrelik bir alan, en riskli bölgelere işaret ediyor. İzmir metropol alanı içindeki ayrıştırma projesinin ilk etabı, bu 373 kilometrelik alanda başlayacak. Proje çalışmasının bir yıl sürmesi öngörülüyor. Ardından imalat aşamasına geçilecek. 

Yağışlı havalarda yüksek kesimlerden inen suyun önünü kesmek için de kuşaklama kanallarının yapılması planlanıyor. Bu kanallar su taşkınlarının da önüne geçecek mi?

Ayrıştırma çalışmalarını yürütürken master planımızda bulunan kuşaklama kanalları projesine de başlayacağız. Yağışlı zamanlarda kanalizasyon hatlarının taşmasına neden olan dağlardan gelen suyu kesmemizi sağlayacak bu kanallar, su taşkınlarının da önünü kesecek. Zübeyde Hanım Mahallesi, Bayraklı Serintepe mevkii ve Bornova 4. Sanayi sırtları gibi 16 noktada kuşaklama kanalları yapılacak. Bu kanallar ile suyun akışını kesip en yakın dereye iletilmesini sağlayacağız. Kanal imalatlarımızı önümüzdeki sene tamamlamayı planlıyoruz. 

Kanalizasyon hatlarımızın taşmasının bir nedeni de suyun hızlı şekilde hatlara gelmesi. Bununla ilgili riskli 19 nokta tespit edildi. Bu noktalarda geciktirme depoları yapılacak. İki yıl içinde bu projeleri hayata geçirecek ve taşkınları çok büyük ölçüde önleyeceğiz. 

Körfez’e kirlilik akışını engellemek için Bornova ve Meles Deresi ile ilgili bir proje yürütülecek mi?

Körfez’e en fazla kirlilik taşıyan derelerimiz Bornova ve Meles. Meles Deresi’ndeki kirliliğin kaynağı Buca bölgesi. Buca’da yaklaşık 25 kilometre yağmur suyu, 14 kilometre kanalizasyon hattı yapacağız. Meles Deresi’yle bağlantılı Gültepe’de 17 kilometrelik yağmur suyu hattı, Bornova Deresi’nden gelen kirliliği önlemek için Bornova’da 30 kilometrelik yağmur suyu ve 25 kilometrelik atıksu şebekesi yapacağız. 

Körfez’e atıksu girişinde en sorunlu bölgelerden Mustafa Kemal Sahil Bulvarı ile ilgili ne yapılacak?

Yağışlı havalarda Güzelyalı-Poligon, Hamidiye, Balçova ve Narlıdere’deki kanalizasyon hatlarında taşkınlar meydana geliyor. Burada da ayrıştırma projesi devreye girecek. 2021’in ilk çeyreğinde Güzelyalı-Poligon ve Hamidiye bölgesi için yapım ihalesine çıkıyoruz. Balçova-Narlıdere havzasının da projelerini teslim alacağız. 

Bir de Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’ndaki kolektör hattımızla ilgili çok önemli bir çalışmaya başlıyoruz. Özellikle yağış anında istenmeyen çöküntülerin eğim nedeniyle oluşturduğu birikmeler, hattın içinde akan suyun önünü tıkayarak kısmen taşmalara neden oluyor. Sorunu çözmek için çökeltim havuzları yapacağız. Bu bölgeyle ilgili asıl kalıcı projemiz ise şu: Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’ndaki kolektör hattımızı Poligon Deresi yanında kuracağımız terfi istasyonu ile kesip, atık suyu tali yoldan Güzelbahçe Arıtma Tesisi’ne ulaştıracağız. 

Körfez’e merkez ilçeler dışından gelen kirliliğin önüne nasıl geçilecek?    

Gediz Nehri’nin geçtiği hat boyunca yapılacak arıtma tesisi projelerimize aralıksız devam ediyoruz. Ödemiş, Tire ve Selçuk’ta yeni arıtma tesisi projelerimiz var. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’ndeki arıtma tesisiyle, Torbalı ve Ayrancılar’daki tesislerin kapasitesini artıracağız. 

Bergama, Karaburun ve Menemen’deki dağ köylerinde, Ödemiş ve Aliağa köylerinde paket arıtma tesisleri yapacağız. Düzce, Turgut ve Efemçukuru bölgeleri için yapım ihalesine çıkıyoruz. Bergama’nın tamamına yönelik fizibilite çalışmamız devam ediyor. Dikili’nin arıtma tesisi için 2021 yılının ikinci yarısında yapım ihalesine çıkmayı planlıyoruz.

Şu anda Kemalpaşa’nın atık sularını topluyoruz. Ulucak’ta arıtma tesisi yapım ihalesine çıkıyoruz. Bir buçuk yıl içinde Kemalpaşa Nif Çayı’na akan atık sular toplanmış olacak. Mordoğan’da atık su kanalizasyon sisteminin imalatına başladık; 1 Mart’ta da Mordoğan arıtma tesisinin ihalesine çıkıyoruz. 

İki ya da üç yıl içinde merkezin dışındaki bölgelerden derelere gelen kirliliğin tamamını engellemeyi hedefliyoruz. 2022 yılında Kemalpaşa, Mordoğan, Selçuk, Torbalı, Dikili ve Aliağa arıtma tesisleri tamamlanacak.

İzmir’in Dereleri Sürekli Temizleniyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Körfez’e ulaşan kirliliğin önüne geçmek için dereleri de sürekli temizliyor. 2019 yılında 601 bin 593 metre uzunluğunda dere yatağını temizleyen İZSU, yaklaşık 353 bin ton atık malzeme çıkardı. 

Yıl boyunca dere tabanında biriken katı atık, çöp gibi malzemeler 111 adet iş makinesi ile temizleniyor. Körfez’e dökülen kent genelindeki tüm dereler kontrol altına alınarak hem olası bir afetin hem de çevre sağlığını tehdit edebilecek unsurların önüne geçiliyor.