BİZİ TAKİP EDİN
facebook instagram youtube Twitter
TR EN

İzmir’de Tarımsal Üretime Destek Kampanyası

03.05.2020
Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında meyve hasadına yönelik gönüllü destek programı başlattı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer pandemi günlerinde hem üreticiye hem de tüketiciye destek olmak için gençlere ve İzmir gönüllülerine bu programa katılım çağrısı yaptı.

Türkiye’deki salgın önlemleri kapsamında çocuklara ve yaşlılara uygulanan sokağa çıkma yasağı nedeniyle mevsimlik işçilerin bir kısmının meyve hasadına katılamaması ve bu yüzden işgücü ihtiyacının doğması bekleniyor. Yine salgın önlemleri nedeniyle işçilerin ulaşım maliyetlerindeki artışın hasat maliyetini, dolayısıyla ürünün fiyatını arttırması öngörülüyor. Başkan Soyer, “Bu zor günlerde kadim kültürümüzde yer alan imece ruhunu canlandıralım, üreticinin ürününü dalında bırakmayalım. Siz de el verin hem üreticiyi hem tüketiciyi doyuralım” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi eksik kalan işgücü ihtiyacını tamamlamak ve üreticinin hasat maliyetini düşürebilmek için gönüllülük esasına dayalı bir program oluşturdu. Program kapsamında hasada destek olmaya gönüllü 20-35 yaş arasındaki gençler Bizİzmir dijital platformlarının ana sayfasından “Katıl” yazısına, açılan sayfada da “Gönüllülük” başlığına tıklayarak üye olabiliyor. Sağlık problemi olmayan ve arazi koşullarında çalışabilecek adayların kabul süreci kendilerine gönderilecek hasat eğitim videosunu izledikten sonra “İzledim” onayıyla birlikte tamamlanıyor.

Gönüllüler 11 Mayıs-10 Haziran tarihlerinde 07.30-17.00 saatleri arasında üreticilerle meyve bahçelerinde olacak. Gönüllülerin çalışma programları kendilerine telefon mesajı olarak gönderilecek. Maske, eldiven ve dezenfektan olmak üzere günlük hijyen setleri, ulaşım ve öğle yemekleri İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanacak. Haftalık hasat desteğine teşekkür olarak gönüllülerin İzmirim kartlarına günlük 5 biniş bedeli olmak üzere haftalık 35 biniş bedeli yüklenecek ve her hafta kendilerine gıda paketi hediye edilecek.

Üreticiye Doğrudan Destek

Öte yandan, üreticinin desteklenmesi kapsamda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, tarım sektörünün temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda COVID-19 pandemisi esnasında tarım sektörünün desteklenmesiyle ilgili önemli kararlar alınarak, salgın sırasında ve sonrasında dikim, hasat ve pazarlama süreçleri için somut adımlar tespit edildi.

Tarım sektörünün desteklenmesi için atılan somut adımlar kapsamında Kooperatiflerle alım sözleşmesi imzalandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu süreçte 67 bin 500 aileye erzak desteğinde bulunuldu ve bu destek için de kooperatiflere yaklaşık 30 milyon lira ödendi.

Büyükşehir Belediyesi, bu süreçte gıda paketlerine eklenmek üzere üretici birliklerinden temin ettiği 50 ton eti kavurmaya dönüştürerek, birer kilogramlık paketler halinde ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırdı. Soğan, patates, elma, portakal ve limondan oluşan taze sebze ve meyveler İzmir Sebze ve Meyve Hali esnafından alınarak “Direnç Paketi” adıyla ilk etapta 5 bin aileye teslim edildi. Süt Kuzusu projesi kapsamında yine salgın sürecinde 125 bin çocuğun kapısına bırakılan yaklaşık 1 milyon 300 bin litre süt de yine kooperatifler aracılığıyla İzmirli süt üreticilerinden alındı.

İzmir’de hasat dönemi başlayan bakla üreticilerinin alın terinin karşılığını bulması ve ürünlerinin tüketiciye ulaştırılması için doğrudan üretici kooperatiflerinden alım yapıldı. Ödemiş’teki Kaymakçı Tarımsal Kalkınma Kooperatifiyle imzalanan alım sözleşmesi çerçevesinde, ihtiyaç sahibi vatandaşları sağlıklı gıdayla buluşturmak için gıda kolilerine ikişer kilo taze bakla paketlere eklendi. Alımlar bezelye, enginar, erik ve kirazla devam edecek.

Seyyar Pazar’la Ürünler Tüketiciye Ulaştı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin koronavirüsle mücadele sürecinde tarım sektörüne yönelik bir diğer uygulaması ise Seyyar Pazar projesi oldu. Kısıtlamalar nedeniyle evden çıkamayan İzmirliler kapılarına kadar gelen pazaryeri sayesinde taze sebze ve meyveye ulaşma imkanı buldu. Bornova, Karşıyaka, Buca, Karabağlar ve Konak’ta hayata geçirilen Seyyar Pazar sayesinde ürünlerin tüketiciyle buluşturulması sağlandı. Büyükşehir Belediyesi proje kapsamında soğan, patates, limon, elma ve portakal olmak üzere beş ana üründe fiyatı belirliyor ve bu sayede İzmir genelinde fiyat tanzimi sağlamayı hedefliyor. Seyyar Pazar’daki ürün çeşidi ise gelen talepler üzerine artırılıyor.

Öte yandan, İzmir Büyükşehir Belediyesi yurttaşların Bizİzmir dijital platformları aracılığıyla Halkın Bakkalı'ndan satın aldıkları gıda paketlerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. Türkiye’nin dört bir yanından 30 üretici kooperatifine ait yaklaşık 300 çeşit ürünün yer aldığı Halkın Bakkalı, hem yerel üretime destek oluyor, hem de kentliyi sağlıklı gıdayla buluşturuyor. İlk şubesi Kemeraltı’nda açılan ve ilerleyen dönemde tüm yurtta yaygınlaştırılması hedeflenen Halkın Bakkalı’nın ikinci şubesi ise Gültepe semtinde açılacak.