İzmir Fontu

İzmir Vakfı, İzmir’in markalaşma çalışması kapsamında adı İzmir olan bir font üretti. İzmir’de yaşayan font tasarımcısı Ahmet Altun ile yürütülen bu sürecin sonunda herkesin kullanımına sunulan geniş bir font ailesi tasarlandı.

Şehrin yurtiçi ve yurtdışı tanıtımında kullanılmak üzere İzmir Vakfı’nın, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Kalkınma Ajansı ortaklığı ile geliştirdiği İzmir’in markalaşma çalışması, çok katmanlı ve geniş kapsamlı bir proje. Şehrin kadim kültüründen beslenen bu proje ile geçmişten günümüze kalan şehrin dokularını meydana çıkararak bir şehir kimliği tasarlamak, kentin tasarım kültürüne destek vermek ve yaratıcı endüstrilerin gelişmesini sağlamak amaçlanıyor. Projenin en önemli parçalarından birini de İzmir Fontu oluşturuyor.

Bu şehrin artık bir yazı karakteri var

İzmir’in markalaşma çalışması gibi çok geniş bir mecrada kullanılacak olan bir projenin, her türlü alana uygulanabilir ve hızla uyarlanabilir olması gerekiyor. İzmir Vakfı, buna dair layout (mizanpaj) sistemleri üzerinde çalışarak, bu projeye uygun geniş bir font ailesi tasarladı ve İzmir’e ait bir font üretti.

İzmir Fontu, İzmir’de yaşayan ve ürettiği fontlarla dünyaca ünlü font listelerine girmeyi başaran tasarımcı Ahmet Altun’un imzasını taşıyor. İzmir Fontu tasarlanırken font dünyasında iki ayrı yaklaşım olan grotesk ve hümanist fontların özelliklerini gövdesinde taşıyan, ikisinin bir sentezi niteliğinde sans serif bir font üretildi. Bu yazı yüzü, İzmir’in geçmişten gelen kültürünü, hümanist, renkli, çağdaş karakterini yansıtan ve birçok mecrada hizmet verebilecek doğrultuda şehrin ihtiyaçlarına dönük tasarlandı. İzmir Fontu, Türkçe yazım ve okumayı kolaylaştırmanın yanında, dilimize özgü bazı özel karakterleri de bünyesinde barındırıyor.

Dünyada pek çok şehir, ülke, hatta kurumlar için üretilen özel yazı yüzleri var. Ancak Türkiye’de bir şehrin kurumsal olarak bir font üretmesi ve bunu, şehrin kendi ismiyle dünyada kullanıma sunması, bir ilk. Bu fontun İzmir’e özgü ve şehrin görsel tasarım ihtiyaçlarına yönelik olmasının yanı sıra önemli bir özelliği de fontun kendisinin bir tanıtım mecrası olarak kullanılabilmesi. İzmir Fontu, şu an dünyanın en önemli font sitelerinde üst sıralarda yer almaya başladı. Font, uluslararası sitelerde ve tasarım dünyasında yarattığı başarı ile kendi başına İzmir’in tanıtımının önemli bir parçası olmaya aday. İzmir’e ait adı İzmir olan bu font artık paylaşılmaya ve tüm kurumlar tarafından kullanılmaya hazır.

Ahmet Altun İzmir Fontu’nu hiçbir maddi karşılık almadan gönüllü olarak tasarladı. Kendisine İzmir’e verdiği bu destek için sonsuz teşekkür ediyoruz. Yurtdışı kullanımlar için font ücretli olarak çeşitli sitelerde satışa sunulmuştur. Yurtiçi kullanıcıların fonta ücretsiz erişmek için İzmir Vakfı sekreteryası ile sosyalmedya@izmirvakfi.org adresi üzerinden iletişime geçmeleri yeterlidir.