İzmir Sinema Ofisi

İzmir Sinema Ofisi şehrimizde film, dizi, reklam, belgesel vb. çekimleri gerçekleştirmek isteyen ulusal ve uluslararası yapım şirketleri için ücretsiz destek sağlayacak bir online platform ve bununla bağlantılı faaliyet gösterecek bir danışma ofisi. İzmir Vakfı bünyesinde hayat bulan İzmir Sinema Ofisi projesi, dünyada benzer işlevleri yerine getiren pek çok sinema ofisinin organizasyon şeması ve faaliyetleri mercek altına alınarak, İzmir’in imkân ve şartlarına göre şekillendi. İzmir Sinema Ofisi aşağıda yer alan hedeflere ulaşmayı amaçlıyor:

*İzmir’de sinema/prodüksiyon sektörünü geliştirmek,

*Her yıl yüzlerce öğrenci mezun eden İzmir üniversitelerinin yetiştirdiği insan kaynağını besleyecek ekosistemi oluşturmak,

*İstanbul’da sıkışan sinema/prodüksiyon sektörü için farklı avantajlarla öne çıkan bir alternatif haline gelmek,

*Kentin kültür atmosferini zenginleştirmek.

Bu hedeflerle yola koyulan İzmir Sinema Ofisi’nin İzmir’in mevcut sinema endüstrisini mercek altına alan ve sinema açısından değer ifade eden potansiyel lokasyonları derleyen “İzmir Sinema Sektörü Bileşenlerine İlişkin Envanter Hazırlanması” çalışması, İzmir Kalkınma Ajansı tarafından destekleniyor.

İzmir Sinema Ofisi, film ekiplerinin prodüksiyon ile ilgili ihtiyaç duyacakları tüm bilgiye ulaşabilecekleri, İzmir'de film çekim ile ilgili teknik koşulları, ülkenin bu konudaki yasal mevzuatı, işgücü ile ilgili düzenlemeleri, gümrük mevzuatı, teşvik ve destek mekanizmaları ile ilgili tüm detaylara erişebilecekleri bir platform olarak tasarlandı. Bu online platform ayrıca mekân arayan yapımcı şirketlere çekimlerde kullanabilecekleri mekân alternatiflerini sunan bir rehber de içeriyor. Ofis özellikle çekim izni alma sürecinde yapım şirketleri ile bakanlık ve yerel yönetimler arasındaki koordinasyonu sağlayan bir yardım ve danışma ofisi olarak faaliyet gösterecek. İzmir Sinema Ofisi web sitesinde İzmir'de film sektöründe hizmet veren, ekipman ve araç kiralayan tüm şirketlerin irtibat bilgileri içeren bir index de bulunacak.

İzmir Sinema Ofisi ayrıca yabancı dil yetersizliği, iletişim zorluğu ve sektörel bilgi eksikliği sebebiyle uluslararası prodüksiyonlar ile bölgesel yönetimler ve devlet kurumları arasında yaşanan kopukluğu giderecek. Uzun vadede ise İzmir Sinema Ofisi şehrin tanıtımına yaptığı katkı ile turizm faaliyetlerinin ve gelirlerinin artmasına da katkı sağlayacak.

izmirsinemaofisi.org